“Zowel mijn partner als ik zijn nu van mening dat we werkelijk nooit meer zoveel willen drinken. Het staat ons bijzonder tegen. Ik heb zelf nog wel veel moeite met de periode waarin ik zoveel gedronken heb. Achteraf gezien past het helemaal niet bij mijzelf om me ergens zo in te verliezen. Pas nu sta ik wel eens stil bij hoe het anders had af kunnen lopen en dat maakt mij dan behoorlijk verdrietig. Aan de andere kant zegt mijn partner ook dat we moeten accepteren dat het zo is geweest en dat we er ook ontzettend veel van geleerd hebben.”

 

“De afgelopen maanden is er behoorlijk wat veranderd in de goede zin van het woord. Vanaf het moment van de online hulp en het niet meer drinken zijn mijn parnter en ik weer dichterbij elkaar gekomen op een goede manier, dus zonder drank. Het gezinsleven is op de eerste plaats gekomen en steeds vaker hebben wij gesproken over gezinsuitbreiding. Ik kan gelukkig meedelen dat wij opnieuw een kind verwachten. Zo’n 5 maanden na mijn laatste gebruik ben ik zwanger geraakt van ons derde kind. We hebben ook wel bewust een tijdje gewacht om zeker te zijn dat de negatieve invloeden van ons gebruik uit onze lichamen waren. Voor mij was de online hulp een ontzettende steun. Ik zou het heel moeilijk gevonden hebben om face to face hulp te vragen. Dat is waarschijnlijk toch een groot schaamtegevoel wat daar aan ten deel valt. De online hulp is dus een heel goed alternatief gebleken voor mij.”

 

“In principe is het geheel me bijgebleven, zeker het op papier zetten van de voor – en nadelen van het drinken en bijv. de risico situaties vond ik erg behulpzaam. Met name het drinken van de negatieve kant zien, hielp mij enorm, want feitelijk was er op het laatst niets meer positiefs te melden over het gebruik van alcohol. En dat heb ik dankzij de interventie goed onder ogen gekregen.”

 

Langere tijd niet drinken heeft een aantal angsten bij mij weggehaald. Vooraf was ik ook bang dat mijn neerslachtige gevoelens niet weg zouden gaan door te stoppen met alcohol, maar ik heb gemerkt dat alcohol veel depressieve gevoelens veroorzaakte. Mijn humeur is nu beter.

 

“Door een langere tijd droog te staan merkte ik een gegeven moment dat het leven aangenamer werd. Dat werkte voor mij erg motiverend. Van de training gaf bijvoorbeeld een dagboek bijhouden mij houvast. Mijn dagboek teruglezen herinnert ne eraan hoe slecht ik er soms aan toe was.

 

Het respect dat ik kreeg ondanks dat ik in de ‘fout’ was gegaan nadat ik na een periode van niet drinken een keer twee wijntjes had gedronken. Het hielp me om een beetje te relativeren. Ik was toch nog een goed mens, ondanks mijn misstap.”

 

“Ik ben blij dat deze mogelijkheid wordt geboden en dat privacy wordt gewaarborgd. Ik heb inmiddels besloten om in januari voor de tijdsduur van minimaal 1 jaar te stoppen met drinken en misschien wel voorgoed.”

 

Het dagboek heeft bij mij wel indruk gemaakt.”

 

“Als ik naar mezelf kijk is de training prima. De vinger wordt precies op de wond gelegd.”

 

Het gaat ontzettend goed de afgelopen tijd en ik zit lekker in mijn vel. Ik ben ook apetrots dat ik de strijd met mezelf heb overwonnen en kijk met plezier terug op het hele StaySober online sessies. Ik had nooit verwacht dat het me zo goed zou helpen en dat ik het daarin ook verder anoniem kon houden, want dat is erg belangrijk voor me geweest. R. en ik gaan nog in relatietherapie om het verstandig af te ronden en nog meer te leren over onzelf en ons samen, zodat we nooit meer de mist in gaat als het wat slechter met ons gaat, want die tijden zullen ook wel weer komen. Heel erg bedankt voor het redden van mijn probleem, ik ben je eeuwig dankbaar.”